Analiza wyceny piłkarzy za pomocą modelowania ekonometrycznego - Głowacki, Dominik (Analysis of Football Players Valuation Using Econometric Modeling, 2024)
W artykule podjęto tematykę związaną z piłką nożną, czyli najpopularniejszym sportem na świecie. Główną osią badania była analiza wycen piłkarzy. W pierwszej części przedstawiono ogólne informacje na temat wycen piłkarzy, w tym najdroższe transfery w piłce nożnej. Druga część poświęcona została opisowi metody badawczej – w tym przypadku był to model ekonometryczny i jego weryfikacja. Z kolei w trzeciej części przedstawiono analizę danych, która przeprowadzona została w programie MS Excel. Celem badania było wskazanie zmiennych najsilniej wpływających na wartość piłkarza oraz stworzenie modelu ekonometrycznego pomagającego w wycenie zawodnika. Po zweryfikowaniu współczynnika determinacji, a także po przeprowadzeniu testów normalności i homoskedastyczności wektora reszt, stwierdzono, że pomimo niespełnienia założeń, osiągnięto cel, jakim było wytypowanie zmiennych mających istotny wpływ na wycenę zawodnika. W końcowej części artykułu zaproponowano możliwe działania, które poprawiłyby model pod względem dopasowania do danych oraz spełnienia założeń.
Cytuj za: Głowacki, D. (2024). Analiza wyceny piłkarzy za pomocą modelowania ekonometrycznego. W: A. Grześkowiak, P. Peternek (red.), Zastosowanie metod ilościowych w ekonomii i finansach (s. 82-98). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: wycena; modelowanie ekonometryczne; piłka nożna; valuation; econometric modelling; football