Analiza stylu życia obywateli Unii Europejskiej w kontekście lat przeżytych w zdrowiu - Dymek, Julia; Kolasa, Weronika (Analysis of the Lifestyle of European Union Citizens in the Context of Healthy Life Years, 2024)
Przedmiotem artykułu jest analiza stylu życia obywateli krajów Unii Europejskiej oraz czynników wpływających na lata przeżyte w zdrowiu. Celem analizy jest wyodrębnienie tych czynników i porównanie państw europejskich pod względem ich występowania. Analizę danych przeprowadzono za pomocą statystyk opisowych i modelu ekonometrycznego, aby zbadać wpływ zmiennych objaśniających na zmienną objaśnianą, którą są lata przeżyte w zdrowiu. Przeprowadzono także analizę skupień z użyciem zmiennych dotyczących stylu życia. Wykazano, iż Polska jest podobna pod względem wybranych czynników do innych krajów położonych w Europie Środkowo-Wschodniej. Ponadto ich konfiguracja jest zbliżona do siebie dla krajów Europy Zachodniej i porównywalna z krajami skandynawskimi.
Cytuj za: Dymek, J. i Kolasa, W. (2024). Analiza stylu życia obywateli Unii Europejskiej w kontekście lat przeżytych w zdrowiu. W: A. Grześkowiak, P. Peternek (red.), Zastosowanie metod ilościowych w ekonomii i finansach (s. 53-67). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: lata przeżyte w zdrowiu; styl życia; współczesny Europejczyk; model ekonometryczny; analiza skupień; healthy life years; lifestyle; modern European; econometric model; cluster analysis