Analiza poziomu zaufania społecznego i jego uwarunkowań - Ciechanowska, Maja (Determinants of Social Trust in European Countries, 2024)
Zaufanie społeczne jest istotną wartością mającą wpływ na funkcjonowanie każdego społeczeństwa. W ostatnich latach, w obliczu pandemii koronawirusa i wojny w Ukrainie, z powrotem zainteresowano się jego pozytywnymi skutkami. Celem pracy jest analiza poziomu zaufania społecznego i wybranych determinant tego zjawiska w krajach europejskich. W pracy zastosowano analizę korelacji i analizę skupień metodą k-średnich. Przeprowadzone analizy pozwoliły wyodrębnić czynniki mające największy wpływ na poziom zaufania. Są to, m.in. PKB per capita, stopień wykształcenia, korupcja i wielkość wydatków socjalnych w państwie. Wykazały one, że Europa nie jest jednorodna pod względem poziomu zaufania społecznego. Zauważono, że wpływ na nie mogą mieć uwarunkowania geograficzne i kulturowe.
Cytuj za: Ciechanowska, M. (2024). Analiza poziomu zaufania społecznego i jego uwarunkowań. W: A. Grześkowiak, P. Peternek (red.), Zastosowanie metod ilościowych w ekonomii i finansach (s. 41-52). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: zaufanie społeczne; analiza skupień; k-średnich; rozwój gospodarczy; social trust; cluster analysis; k-means; human capital; socioeconomic indicators