Aktywność turystyczna w wybranych krajach europejskich – analiza porównawcza - Augustyniok, Patryk; Golczyk, Oktawia (Tourism Activity in Selected European Countries – Comparative Analysis, 2024)
Artykuł przedstawia analizę aktywności turystycznej w 24 krajach europejskich w 2022 roku. W pracy zdefiniowano pojęcie aktywności turystycznej oraz opisano czynniki wpływające na nią. Do analizy użyto dwóch metod grupowania: klasyfikacji hierarchicznej i k-średnich. Problemem badawczy zasadzał się na znalezieniu podobieństw między państwami w Europie ze względu na zmienne opisujące partycypację w turystykę. Do wybrania odpowiedniej liczby skupień użyto wykresu łokcia bazującego na WSS (within sum of square). Analiza dowiodła, że niektóre kraje rozwinięte są podobne pod względem aktywności turystycznej, jednakże część z tych państw pogrupowana została z tymi o niższej jakości życia, np. Słowenia czy Węgry. Badanie nie wykazało wyraźnych różnic pomiędzy Europą Zachodnią a Wschodnią. Obie metody klasyfikacji utworzyły te same skupienia.
Cytuj za: Augustyniok, P. i Goczyk, O. (2024). Aktywność turystyczna w wybranych krajach europejskich – analiza porównawcza. W: A. Grześkowiak, P. Peternek (red.), Zastosowanie metod ilościowych w ekonomii i finansach (s. 11-24). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: analiza skupień; klasyfikacja hierarchiczna; metoda k-średnich; turystyka; aktywność turystyczna; cluster analysis; hierachical clustering; k-means clustering; tourism; tourism activity