Economic Aspects of the Transformation in the Ústi Region - Hlaváček, Petr (Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2005)
W artykule podjęto analizę transformacji systemu ekonomicznego w regionie Usti. Analizę przeprowadzono w kontekście międzyregionalnym na podstawie strategii rozwoju regionu oraz danych dotyczących bezrobocia, struktury zatrudnienia i PKB. Opisano sposoby sterowania rozwojem regionalnym w regionie Usti oraz sformułowano wnioski i postulaty związane z rozwojem współpracy między regionami, partnerstwa publiczno-prywatnego oraz pozyskiwania zewnętrznych środków na finansowanie rozwoju. (abstrakt oryginalny)
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2005; nr 1083, s. 213-221