Education Structures of Migrants within the Ústí Region in Comparison to other Regions of the Czech Republic - Šašek, Miloslav (Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2005)
Artykuł traktuje migracje jako proces charakterystyczny dla regionów. Poprzez monitoring tych procesów można obserwować w szczególności system społeczny i osadniczy. W Czechach zauważa się tendencję do zmniejszania się liczby ludności w dużych miastach i zwiększania w mniejszych ośrodkach satelitarnych. Wskaźnikiem, który opisuje te procesy oraz obrazuje atrakcyjność poszczególnych terenów, jest liczba migracji osób z wyższym wykształceniem. Zauważyć można odpływ osób z wyższym wykształceniem do terenów podmiejskich. (abstrakt oryginalny)
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2005; nr 1083, s. 195-202