Theorie und Politik Lokaler Standortentscheidungen - Schöler, Klaus (Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2005)
W artykule przedstawiono czynniki wpływające na lokalizację nowych przedsiębiorstw przemysłowych i usługowych. Dokonano również podziału i analizy czynników ekonomicznych i społeczno-kulturowych, wskazując jednocześnie na ich oddziaływanie na gospodarkę w danym regionie. W części drugiej scharakteryzowano politykę lokalizacyjną i jej rolę w zakładaniu nowych przedsiębiorstw. (abstrakt oryginalny)
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2005; nr 1083, s. 165-174