Otrzymywanie nowych modułów glikozylujących flawonoidy metodami biologii syntetycznej - Matera Agata (Preparation of novel flavonoid glycosylating modules by synthetic biology methods, 2024)
Celem badań było opracowanie enzymatycznych kaskad glikozylujących flawonoidy. Cel ten był realizowany na płaszczyznach: genetycznej – opracowanie optymalnego systemu ekspresji, fenotypowej – dobór warunków ekspresji, fizykochemicznej – selekcja parametrów i nośnika do immobilizacji oraz biochemicznej – dobór odpowiednich parametrów reakcji. Wyniki przeprowadzonych badań opisano w cyklu trzech tematycznie powiązanych publikacji naukowych.
Keywords: syntaza sacharozy; glikozylotransferazy; klonowanie modularne; immobilizacja