Role grupowe a skuteczność realizacji projektu – studium przypadku - Soból, Żaneta (Team Members’ Roles and the Effectiveness of Project Implementation – Case Study, 2024)
Celem artykułu jest identyfikacja występujących w zespole projektowym ról oraz zaproponowanie optymalnego dopasowania zadań dla projektów realizowanych przez członków studenckiego koła naukowego (SKN) Forum Edukacji Biznesowej, które funkcjonuje na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Badanie przeprowadzono na studentach w wieku 20-23 lat, którzy należą do SKN. Do opracowania artykułu zastosowano kilka metod badawczych: studia literatury przedmiotu, obserwację własną oraz badanie ankietowe. Badanie wykazało, że członkowie zespołu projektowego wchodzą w role Lokomotyw (Osoby 1, 4, 5, 6), Implementerów (Osoby 3 i 7) oraz Perfekcjonisty (Osoba 2). Zadania należy delegować po obserwacji zachowań oraz poznaniu mocnych i słabych stron osób. W celu skutecznego przekazania informacji należy wspólnie omówić wizję przyszłych działań, a następnie przesłać wytyczne w formie pisemnej do osób zaangażowanych w projekt. Warto także dopytywać członków o postępy i rozwiązywać ewentualne trudności. Kierownik projektu, aby móc dostosować własne oczekiwania do różnych członków zespołu, powinien być elastyczny oraz otwarty na rozmowę, w wyniku której może poznać dyspozycyjność oraz zadania preferowane przez członków zespołu.
Soból, Ż. (2024). Role grupowe a skuteczność realizacji projektu – studium przypadku. W: R. Brajer-Marczak, A. Marciszewska, M. Wąsowicz (red.), Współczesne wyzwania zarządzania projektami (s. 97-110). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: zespół projektowy; zarządzanie projektem; komunikacja w zespole; test Belbina; project team; project management; tean communication; Belbin test