Aktywność projektowa organizacji non-profit szansą na rozwój rynku lokalnego - Sobieska, Maria (Project Activity of Non-profit Organisations as an Opportunity for Local Market Development, 2024)
Celem artykułu jest ocena aktywności projektowej organizacji non-profit, ze szczególnym uwzględnieniem jej wpływu na rozwój lokalny. Prezentowane rozważania skupiają się na ujęciu teoretycznym trzeciego sektora i podejścia projektowego oraz przedstawieniu praktycznych zastosowań rozwiązań projektowych w organizacjach non-profit. Aby osiągnąć założony cel, przeprowadzono badania jakościowe z wykorzystaniem metody studium przypadku. Podmiotem badań było Towarzystwo Pomocy im. św. Brata Alberta we Wrocławiu. Przeprowadzenie badań pozwoliło na zaprezentowanie wniosków i rekomendacji związanych z wpływem projektów realizowanych przez organizacje non-profit na rozwój lokalny.
Sobieska, M. (2024). Aktywność projektowa organizacji non-profit szansą na rozwój rynku lokalnego. W: R. Brajer-Marczak, A. Marciszewska, M. Wąsowicz (red.), Współczesne wyzwania zarządzania projektami (s. 80-96). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: organizacje non-profit; zarządzanie projektami; rozwój lokalny; non-profit organisations; project; local development