Budowanie zespołów projektowych w organizacjach studenckich - Musiała, Dominika (Building Project Teams in Student Organisations, 2024)
Artykuł podejmuje tematykę zarządzania projektami ze szczególnym uwzględnieniem procesu budowania zespołów projektowych w organizacjach studenckich. W literaturze przedmiotu problematyka zespołów projektowych w organizacjach studenckich nie jest zbyt często opisywana, dlatego zakres artykułu należy uznać za ważny i aktualny. Przedmiotem prezentowanego artykułu jest proces budowania zespołu projektowego na przykładzie projektów organizacji studenckiej Informacji Kulturalno-Sportowej Studentów (IKSS) działającej na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Przeprowadzone zostały badania ilościowe i jakościowe, które pozwoliły na rozwiązanie problemu badawczego sprowadzającego się do znalezienia odpowiedzi na pytanie: jak przebiega proces powstawania i funkcjonowania zespołów projektowych w organizacji studenckiej IKSS? Badania ankietowe i wywiady zostały przeprowadzone w kwietniu 2024 r., a respondentami były osoby reprezentujące badaną organizację i posiadające doświadczenie projektowe.
Musiała, D. (2024). Budowanie zespołów projektowych w organizacjach studenckich. W: R. Brajer-Marczak, A. Marciszewska, M. Wąsowicz (red.), Współczesne wyzwania zarządzania projektami (s. 39-52). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: zespół projektowy; organizacje studenckie; zarządzanie projektami; project team; student organization; project management