Badanie dojrzałości projektowej z wykorzystaniem modelu Kerznera na przykładzie małego przedsiębiorstwa - Kubacka, Natalia (Assessment of Project Maturity Using the Kerzner Model: A Case Study of a Small Enterprise, 2024)
Zarządzanie projektami, jako stosunkowo młoda dziedzina, zyskało na znaczeniu z powodu dynamicznych zmian biznesowych i rosnącej złożoności przedsięwzięć. Obejmuje kompetencje, techniki i narzędzia niezbędne do skutecznego planowania i realizacji projektów, co jest kluczowe w kontekście globalizacji, technologii i konkurencji. Celem artykułu jest ocena dojrzałości projektowej małego przedsiębiorstwa za pomocą modelu H. Kerznera, który identyfikuje poziom zaawansowania i obszary do poprawy. Badanie oparte zostało na metodzie studium przypadku i obserwacji uczestniczącej. Wyniki pokazują, że badane małe przedsiębiorstwo osiąga niewysoki poziom dojrzałości projektowej, znajduje się na początkowym etapie drugiego poziomu dojrzałości projektowej, co oznacza, że wiele aspektów jest jeszcze w fazie kształtowania. Wdrożenie zmian potrwa jakiś czas, ale model Kerznera pozwala firmie zrozumieć obecny stan i określić potencjalne kierunki rozwoju.
Kubacka, N. (2024). Badanie dojrzałości projektowej z wykorzystaniem modelu Kerznera na przykładzie małego przedsiębiorstwa. W: R. Brajer-Marczak, A. Marciszewska, M. Wąsowicz (red.), Współczesne wyzwania zarządzania projektami (s. 26-38). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: dojrzałość projektowa organizacji; zarządzanie projektami; modele dojrzałości projektowej organizacji; małe przedsiębiorstwo; project maturity; project management; project maturity model; small business