Narzędzia sztucznej inteligencji w pracy kierownika projektu - Antonik, Aneta (The Use of Artificial Intelligence Tools by Project Managers, 2024)
Artykuł skupia się na sztucznej inteligencji i jej wpływie na pracę kierownika projektu. Celem opracowania jest ocena wykorzystywania sztucznej inteligencji w pracy kierowników projektu oraz postrzegania przez nich rozwiązań technologicznych. W ramach badania przeprowadzono ankietę badawczą wśród 25 kierowników projektów, co pozwoliło na zebranie materiału empirycznego. Wyniki badania pokazują, że chociaż stosowanie sztucznej inteligencji w zarządzaniu projektami staje się coraz bardziej powszechne, to wciąż istnieje luka w wiedzy na temat jej możliwości, odpowiedzialnego użytkowania i ograniczeń. W artykule podkreślono potrzebę intensyfikacji działań edukacyjnych oraz rozwoju kompetencji w tym zakresie, tak aby kierownicy projektów mogli skutecznie adaptować się do szybko zmieniającego się środowiska pracy. Prezentowane badanie ma charakter pilotażowy i wskazuje na konieczność dalszych badań w tym obszarze, aby lepiej zrozumieć wpływ sztucznej inteligencji na zarządzanie projektami.
Antonik, A. (2024). Narzędzia sztucznej inteligencji w pracy kierownika projektu. W: R. Brajer-Marczak, A. Marciszewska, M. Wąsowicz (red.), Współczesne wyzwania zarządzania projektami (s. 11-25). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: sztuczna inteligencja; kierownik projektu; zarządzanie projektami; artificial intelligence; AI; project management; project manager