Badanie poziomu realizacji założeń cyberbezpieczeństwa firm i instytucji Unii Europejskiej - Dymek, Julia (Research on the Level of Implementation of Cybersecurity Objectives of European Union Companies and Institutions, 2024)
Cyberbezpieczeństwo jest bardzo ważnym tematem, o którym coraz częściej się mówi oraz słyszy. Zyskało ono na znaczeniu wraz z rozwojem technologicznym. Celem artykułu jest zbadanie sytuacji w obszarze cyberbezpieczeństwa w małych i średnich przedsiębiorstwach krajów Unii Europejskiej oraz omówienie form zabezpieczenia firm przed cyberzagrożeniami. W tym celu przeprowadzono dwutorową analizę za pomocą klasyfikacji hierarchicznej oraz porządkowania liniowego ważoną metodą sum standaryzowanych. Zaczerpnięte dane pochodzą z badania przeprowadzonego przez Ipsos European Public Affairs. Analiza i wynikające z niej wnioski potwierdziły hipotezy o tym, że bogatsze i bardziej rozwinięte kraje znajdą się w jednym skupieniu oraz państwa Europy Zachodniej i Północnej będą plasowały się wysoko w utworzonych rankingach.
Dymek, J. (2024). Badanie poziomu realizacji założeń cyberbezpieczeństwa firm i instytucji Unii Europejskie. W: A. Stanimir (red.), Współczesne problemy społeczno-ekonomiczne w ujęciu analitycznym (s. 117-131). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: cyberbezpieczeństwo; cyberprzestępstwo; łańcuch bloków; klasyfikacja hierarchiczna; porządkowanie liniowe; cybersecurity; cybercrime; blockchain; hierarchical classification; linerar ordering