Badanie postaw i zachowań polskich turystów wobec koncepcji turystyki zrównoważonej - Stasiak, Marta (Study on Attitudes and Behaviour of Polish Tourists towards the Concept of Sustainable Tourism, 2024)
Dynamiczny rozwój turystyki niesie ze sobą wiele konsekwencji, które negatywnie wpływają na środowisko przyrodnicze oraz społeczność lokalną. W artykule przedstawiono ideę wprowadzenia zrównoważonego rozwoju w sektorze turystycznym, która prowadzi do wsparcia lokalnej gospodarki przy jednoczesnym zachowaniu dobrostanu środowiska naturalnego. Głównym celem jest zbadanie postaw i zachowań polskich turystów wobec koncepcji turystyki zrównoważonej. Dane pierwotne zostały zebrane w 2023 roku za pomocą kwestionariusza internetowego. Do analizy wyników zastosowano analizę korespondencji wielu zmiennych, która wykazała zróżnicowanie grup badanych osób wobec pytań dotyczących częstotliwości, kierunku i determinant podróżowania. Analiza czynnikowa pozwoliła na wyodrębnienie siedmiu czynników wskazujących struktury łączące zmienne związane z postawami i zachowaniami podróżujących Polaków.
Stasiak, M. (2024). Badanie postaw i zachowań polskich turystów wobec koncepcji turystyki zrównoważonej. W: A. Stanimir (red.), Współczesne problemy społeczno-ekonomiczne w ujęciu analitycznym (s. 86-100). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: koncepcja turystyki zrównoważonej; zrównoważony rozwój turystyki; zrównoważone podróżowanie; środowisko przyrodnicze; społeczność lokalna; concept of sustainable tourism; sustainability tourism; sustainable travel; natural environment; local community