Analiza relacji między stylem życia Europejczyków i czynnikami ekonomicznymi - Krajnik, Agnieszka (Analysis of the Relationship between the Lifestyle of Europeans and Economic Factors, 2024)
Praca dotyczy zagadnienia zdrowego stylu życia w kontekście sytuacji ekonomicznej w krajach europejskich. Celem artykułu jest sprawdzenie zależności między prowadzeniem zdrowego stylu życia a czynnikami ekonomicznymi i wydatkami na ochronę zdrowia w państwach Unii Europejskiej. W pierwszej części artykułu omówiono elementy składające się na zdrowy styl życia i podjęto temat kosztów związanych z prowadzeniem zdrowego oraz niezdrowego stylu życia. W drugiej części opisano badanie polegające na utworzeniu trzech rankingów i klasyfikacji krajów członkowskich UE osobno pod względem sytuacji ekonomicznej, wydatków na ochronę zdrowia w przeliczeniu na osobę i prowadzenia zdrowego stylu życia przez mieszkańców w 2019 roku. Następnie obliczono miary zależności między rankingami. Badanie wykazało, że w krajach o lepszych warunkach ekonomicznych ludzie zazwyczaj prowadzą zdrowszy styl życia. Jednak nie zawsze tak jest – na przykład w Luksemburgu, który jest bogatym krajem, mieszkańcy nie żyją zbyt zdrowo.
Krajnik, A. (2024). Analiza relacji między stylem życia Europejczyków i czynnikami ekonomicznymi. W: A. Stanimir (red.), Współczesne problemy społeczno-ekonomiczne w ujęciu analitycznym (s. 42-56). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: zdrowy styl życia; zdrowie; sytuacja ekonomiczna; ochrona zdrowia; Unia Europejska; healthy lifestyle; health; economic situation; health care; European Union