Klasyfikacja krajów Unii Europejskiej ze względu na sytuację kobiet na rynku pracy - Perdon, Dominika (Classification of European Union Countries with Regard to the Situation of Women in the Labour Market, 2024)
Równe szanse obu płci w dostępie do pracy zarobkowej niosą ze sobą wiele korzyści – zarówno ekonomicznych, jak i społecznych. Niniejszy artykuł zawiera przegląd literatury dotyczący stereotypów, z którymi muszą mierzyć się kobiety, analizę wskaźnika zatrudnienia w krajach Unii Europejskiej oraz klasyfikację krajów Unii Europejskiej pod względem dziewięciu wybranych zmiennych dotyczących sytuacji kobiet na rynku pracy. Analizę przeprowadzono, korzystając z metody k-średnich. Celem artykułu było wyłonienie krajów, w których sytuacja kobiet na rynku pracy jest do siebie podobna, oraz identyfikacja zmiennych, które wypadają w tych krajach najlepiej oraz najgorzej. Analiza wykazała, że najlepsza sytuacja kobiet na rynku pracy jest w klasie, do której należą Estonia, Łotwa i Litwa. Najgorsza sytuacja kobiet na rynku pracy występuje w skupieniu, do którego należą Włochy, Grecja i Rumunia. Interesujące jest, że w skupieniu tym odnotowano najniższe, a więc najlepsze wartości luki płacowej.
Perdon, D. (2024). Klasyfikacja krajów Unii Europejskiej ze względu na sytuację kobiet na rynku pracy. W: A. Stanimir (red.), Współczesne problemy społeczno-ekonomiczne w ujęciu analitycznym (s. 11-24). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: stereotypy; luka płacowa; rynek pracy; nierówności; stereotypes; gender pay gap; labour market; inequalities