Stan graniczny struktury przestrzennej z warunku zniszczenia płytowej warstwy zewnętrznej - Biegus, Antoni (Politechnika Wrocławska, 1975)
Zidentyfikowano doświadczalnie modele zniszczenia płyty zewnętrznej struktury podpartej obwodowo, w czterech narożach i wzdłuż 2-ch przeciwległych krawędzi. Podano rozwiązanie wytężenia płyty podpartej punktowo i obciążonej siłami skupionymi w miejscach podparcia.
Keywords: struktura przestrzenna; płytowa warstwa zewnętrzna; warstwa zewnętrzna; płyta podparta punktowo; jednoczesne zginanie i ściskanie płyty; stateczność płyt; stan graniczny; mechanizm zniszczenia ustroju; płyta ściskana siłami skupionymi; badania doświadczalne