Nauka - Edukacja - Rozwój : wspólnie dla przyszłości : monografia z okazji obchodów 25-lecia Akademii Nauk Stosowanych Angelusa Silesiusa - Detyna, Beata. Redakcja (Wydawnictwo Naukowe Akademii Nauk Stosowanych Angelusa Silesiusa, 2024)
Ideę monografii odzwierciedla jej struktura, w której celowo nie dokonano grupowania poruszanej tematyki. Służy to podkreśleniu, że wspólnym mianownikiem i punktem odniesienia, który łączy naukę, edukację i rozwój, są ludzie i związana z nimi różnorodność (potrzeb, punktów widzenia, pomysłów). Syntetyczne ujęcie treści pozwoliło na zamieszczenie w monografii 56 rozdziałów odzwierciedlających niezwykle szeroki wachlarz zainteresowań Autorek i Autorów, w tym zainteresowań badawczych (naukowych), zawodowych i dydaktycznych. W tej wielotematycznej monografii omówiono ogrom interdyscyplinarnych zagadnień, m.in. takich, jak: lingwistyka kognitywna: interdyscyplinarny, integrujący i praktyczny projekt badawczy; cyfrowe wyzwania w komunikowaniu o zdrowiu; ład procesowy w szkołach wyższych; genealogia – pasja dla każdego; inżynieria biomedyczna wczoraj i dziś; retinopatia cukrzycowa – jedna z najczęstszych przyczyn ślepoty na świecie; zasoby relacyjne w kształtowaniu wizerunku uczelni; o potrzebie uchylenia przepisu art. 128 (1) Kodeksu postępowania cywilnego; rola kobiet w przemyśle – czyli o konieczności budowania strategii zarządzania różnorodnością; ewolucja form organizacyjnych, prawnych form działania oraz zasięgu i znaczenia prywatyzacji administracji publicznej; zagrożenie, wybawienie, oscylacja; religia w post-postmodernistycznej fikcji anglojęzycznej; media w globalnej wiosce w procesie zmiany; zarys odpowiedzialności lekarza za błąd medyczny w polskim systemie prawa karnego; jak łączyć naukę, edukację i rozwój w celu budowania lepszej przyszłości – innowacje i interdyscyplinarność; fake news: podstawowe zagadnienia prawne; aktywność fizyczna a funkcje mózgowe osób starszych.
Keywords: lingwistyka kognitywna; genealogia; wizerunek uczelni; błąd lekarski; fake news; zarządzanie przedsiębiorstwem elektroenergetycznym; Wałbrzych; branding