Epidemiologia zespołu oddechowego bydła u cieląt w stadach bydła mlecznego wraz z określeniem lekowrażliwości oraz charakterystyką czynników zjadliwości szczepów Pasteurella multocida i Mannheimia haemolytica - Lachowicz-Wolak Agnieszka (Epidemiology of bovine respiratory disease in calves from dairy cattle herds including the determination of antimicrobial susceptibility and the characterization of virulence factors among strains of Pasteurella multocida and Mannheimia haemolytica, 2024)
Celem badań było poznanie statusu epizootycznego cieląt, które wykazywały objawy BRD, a także ustalenie cech szczepów P. multocida i M. haemolytica wyizolowanych z ich dróg oddechowych.
Keywords: Zespół oddechowy bydła; cielęta mleczne; BoAHV1; BPIV3; BRSV; BVDV; BCoV; P. multocida; M. haemolytica; H. somni M. bovis