Modifikace Altmanova modelu na ekonomické podmínky v ČR - Hasprová, Olga (Adapting the Altman model for conditioning of the economic Czech Republic, 2005)
Przedmiotem artykułu jest model Z Altmana oraz zmodyfikowany model K Altmana, które przetestowano w przedsiębiorstwach przeżywających okres ożywienia oraz tych, które zbankrutowały lub są w trakcie zamykania. Porównano strukturę częściowych wskaźników modelu Altmana oraz zmodyfikowanego modelu Altmana, jak również wskazano uwarunkowania i zależności przyczynowe niskiej eliminacji przedsiębiorstw.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2005; nr 1091, s. 188-196