Szkielety metalo-organiczne do katalitycznej konwersji CO2 - Jagódka, Paulina Stanisława (Metal-organic frameworks for catalytic conversion of CO2, 2024)
Celem badań przedstawionych w rozprawie doktorskiej było określenie wpływu modyfikowania wybranych szkieletów metalo- organicznych (HKUST-1, MIL-100(Fe) i PCN-222) na ich właściwości fizykochemiczne oraz aktywność w dwóch reakcjach konwersji CO2, tj. (i) syntezie cyklicznych węglanów w reakcji cykloaddycji CO2 do epoksydów oraz (ii) syntezie metanolu w wyniku uwodornienia CO2. Opisane modyfikacje obejmowały otrzymywanie kompozytów typu MOF/GO, syntezę struktur bimetalicznych oraz postsyntetyczne wprowadzanie do MOF fazy metalicznej i związków organicznych.
Keywords: szkielety metalo-organiczne; ditlenek węgla; konwersja CO2; węglany cykliczne; metanol; kataliza heterogeniczna; metal-organic frameworks; carbon dioxide; CO2 conversion; cyclic carbonates; methanol; heterogeneous catalysis