Zarządzanie procesami logistycznymi w przedsiębiorstwach produkcyjnych a rzeczywistość rozszerzona - Sylwestrzak, Piotr (Wydawnictwo Naukowe Akademii Nauk Stosowanych Angelusa Silesiusa, 2025)
Struktura monografii i jej zawartość merytoryczna są wynikiem założonych celów teoretycznych i badawczych. Teoretyczną część książki opracowano na podstawie przeglądu literatury. Rozdziały empiryczne zawierają analizy i podsumowanie przeprowadzonych badań. W części teoretycznej monografii podstawową metodą było studium literatury przedmiotu oparte na wykorzystaniu źródeł pierwotnych i wtórnych. Źródła pierwotne stanowiły kwestionariusze ankietowe, a źródła wtórne obejmowały informacje zawarte w publikacjach naukowych. W tej części przybliżono także zagadnienia związane z procesem zarządzania logistycznego w celu zapewnienia konkurencyjnej pozycji przedsiębiorstwa produkcyjnego na rynku przy wykorzystaniu innowacyjnego rozwiązania, jakim jest technologia rzeczywistości rozszerzonej. Usystematyzowano wiedzę w tym zakresie. Na podstawie rozważań teoretycznych wskazano wzrastającą rolę innowacyjnych rozwiązań w obszarze logistyki we wpływaniu na obniżenie kosztów logistycznych, a tym samym na kondycję całego przedsiębiorstwa produkcyjnego i produkowanego wyrobu. Na potrzeby monografii poddano analizie dane ankietowe uzyskane od 375 badanych przedsiębiorstw, obejmujące informacje wstępne dotyczące podstawowych parametrów przedsiębiorstw, a także dane zawarte w ankietach, które stanowiły podstawę do weryfikacji założonej hipotezy głównej. Przeanalizowano znajomość technologii rzeczywistości rozszerzonej, stopień otwartości na jej zastosowanie, a także wpływ technologii na wydajność pracy, znajomość kosztów oraz determinanty jej wdrożenia w przedsiębiorstwie. Ostatnim etapem badań stało się skonstruowanie modelu zarządzania procesami logistycznego w przedsiębiorstwie produkcyjnym dla pilotażowego przedsiębiorstwa z uwzględnieniem wzrostu produktywności jako efektu wdrożenia rzeczywistości rozszerzonej. Badaniu zrealizowanemu w okresie 2019-2020 poddano przedsiębiorstwa małe, średnie i duże z całej Europy.
Keywords: rzeczywistość wirtualna; rzeczywistość rozszerzona; logistyka; przedsiębiorstwa produkcyjne; zarządzanie procesami logistycznymi