Řízení jednotné měny Evropské měnové unie - Landorová, Anděla (Single currency - control in the European monetary union, 2005)
Opracowanie poświęcone jest głównym cechom polityki walutowej - stworzeniu Europejskiej Unii Walutowej. Omówiono następujące kwestie: 1) Zaprezentowano ramy instytucjonalne pojedynczej waluty wraz z podstawami prawnymi. Poświęcono szczególną uwagę organom odpowiedzialnym za podejmowanie decyzji, tj.: Europejski Bank Centralny, Europejski System Banków Centralnych oraz Eurosystem. Wyjaśniono ich główne zadania, które winny być realizowane zgodnie z Traktatem powołującym Wspólnotę Europejską. 2) Przedstawiono zasady polityki monetarnej i strategii Europejskiego Banku Centralnego. Opisano cechy charakterystyczne strategii polityki walutowej tj. ogólne podejście Europejskiego Banku Centralnego do osiągnięcia celu pierwszorzędnego, którym jest utrzymanie stabilności cenowej. Poruszono także problem mechanizmu transmisji polityki walutowej i jej implikacji w celu realizacji polityki walutowej. Zasadniczą ideą i celem kontroli polityki walutowej jest przyczynianie się jej do poprawy perspektyw gospodarczych, osiągnięcia wysokiego poziomu aktywności gospodarczej i zatrudnienia oraz wspieranie wysokiego poziomu standardów życia obywateli poprzez utrzymanie w sposób trwały stabilności cenowej.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2005; nr 1091, s. 90-109