The history of the Czech mortgage banking - Cechlowska, Sarka; Dubova, Marketa (Historia bankowości hipotecznej w Republice Czeskiej, 2005)
Wykorzystywanie nieruchomości pod zastaw jako'źródła długookresowego finansowania ma długą tradycję, sięgającą średniowiecza. Jednak pierwsza wzmianka o powstaniu kredytu hipotecznego jako specyficznego rodzaju transakcji finansowych oraz związanych z tym uregulowaniach hipotecznych listów zastawnych pochodzi dopiero z XVIII w. i dotyczy terenu Śląska, gdzie kredyt ten jest wymieniany jako domena regionalnych towarzystw. Pierwszym bankiem hipotecznym na terenie Czech był Bank Hipoteczny Królestwa Czeskiego, założony w 1865 r. Banki hipoteczne stanowiły zawsze ważny element systemu bankowego i przyczyniały się do rozwoju gospodarki, jednak z chwilą powstania Protektoratu Czech i Moraw w 1939 r. sektor bankowości hipotecznej praktycznie zlikwidowano. Dopiero w latach dziewięćdziesiątych XX w. sektor ten odżył. Od tego czasu zainteresowanie kredytem hipotecznym - jako źródłem długookresowego finansowania przede wszystkim nieruchomości przeznaczonych na cele mieszkaniowe - ponownie wzrasta.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2005; nr 1091, s. 81-89