Steuerpolitik EU - Harmonisierung oder Wettbewerb? - Černíková, Martina (Tax policy in the European Union - harmonization or competition?, 2005)
W związku z poszerzeniem Unii Europejskiej o dziesięć nowych państw członkowskich w maju 2004 r., należy poruszyć kwestie dotyczące podatków dochodowych od osób fizycznych i prawnych. Niniejszy referat omawia problem harmonizacji podatków, a mianowicie zakres tejże harmonizacji oraz czy kraje członkowskie winny posiadać swobodę w ustalaniu podatków, umożliwiając tym samym konkurencję pomiędzy poszczególnymi państwami.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2005; nr 1091, s. 29-32