Zapomniane rośliny lecznicze – analiza składu i właściwości biologicznych - Pachura Natalia (Forgotten medicinal plants - analysis of composition and biological properties, 2024)
Niniejsze badania miały na celu określenie składu ilościowego oraz jakościowego odmian bezkofeinowych Ilex aquifolium i Ilex meserveae, a także porównanie ich z popularnym awierającym kofeinę Ilex paraguariensis.
Keywords: Ilex aquifolium; regulacja metabolizmu gospodarki cukrowej i lipidowej; terpenoidy; saponiny; model zwierzęcy