Handling recursive queries within RDBMS with jelly view technology. Some experimental results with the ReDaReS system - Wojnicki, Igor; Ligęza, Antoni (Obsługa rekurencyjnych zapytań w SZRBD z technologią Jelly View. Rezultaty badawcze z systemem ReDaReS, 2005)
Możliwości przetwarzania relacyjnych baz danych są ograniczone. Szczegolnie dwie kategorie problemow są trudne do rozwiązania: przechodzenie po złożonych strukturach danych (takich jak wykresy, schematy, zestawienia itd.) oraz poszukiwanie dopuszczalnych rozwiązań zgodnie z określonymi ograniczeniami (znajdowanie specyficznych podzbiorow danego zbioru, generowanie rozwiązań spełniających określone ograniczenia itd.). W artykule przedstawiono problemy wydajnościowe dotyczące systemu ReDaReS. Do systemu wprowadzono technologię Jelly View, ktora stanowi nowy, praktyczny sposob dekompozycji, przechowywania i wyszukiwania wiedzy w obrębie SZRBD. Technologia stawia czoło powyższym problemom przez wprowadzenie przetwarzania opartego na regułach (zamierzone przetwarzanie wiedzy) do systemow bazy danych. Wiedza intencjonalna jest przedstawiana w formie klauzul języka Prolog. Są one dekomponowane na dane i przechowywane w bazie danych, rozszerzając katalog systemu w kierunku przechowywania, wejścia i przetwarzania zamierzonej wiedzy w ramach SZRBD. W celu przetworzenia wiedzy intencjonalnej mechanizm wnioskowania jest połączony z SZBRD. Rezultaty procesu wnioskowania są widoczne jako zwykłe perspektywy dostępne za pośrednictwem języka SQL. Perspektywy są generowane w sposob dynamiczny, na żądanie, przez mechanizm wnioskowania. Z punktu widzenia użytkownika możliwości przetwarzania stają się nieograniczone (mogą być tworzone bardzo złożone kwerendy) w środowisku języka SQL. W konsekwencji funkcjonalność SZRBD jest poszerzona o własności dedukcyjnych baz danych. Baza danych staje się kompletnym źrodłem wiedzy (zarówno intencjonalnym, jak i ekstensjonalnym). Artykuł skupia się na przedstawieniu systemu ReDaReS - pierwowzoru wprowadzania proponowanej technologii Jelly View - i prezentuje wnioski z cyklu eksperymentow.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2005; nr 1064, s. 312-320