Multimedia data mining - past, present and future - Świerzowicz, Janusz (Multimedialne bazy danych – przeszłość, teraźniejszość i przyszłość, 2005)
Artykuł stanowi przegląd dziedzin i praktycznych zastosowań multimedialnych baz danych, celow i metod wykorzystywanych w zdobywaniu wiedzy. Głownym celem multimedialnych baz danych jest pozyskiwanie interesującej wiedzy i rozumienie znaczeń utrwalonych w danych multimedialnych, ktore zawierają wspołzależne obrazy, przekazy audio i wideo oraz tekst. Artykuł pokrotce opisuje nadzorowaną i nienadzorowaną klasyfikację, pokazując m.in. interesujące reguły i schematy decyzyjne. Przedstawia głowne korzyści multimedialnych baz danych oraz dyskutuje pewne decydujące kwestie i przyszłe trendy.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2005; nr 1064, s. 280-289