A partial fitness function in genetic algorithm applied to graph coloring problem - Myszkowski, Paweł B. (Częściowa funkcja oceny w algorytmie ewolucyjnym zastosowaniem w rozwiązywaniu problemu kolorowania grafu, 2005)
Artykuł dotyczy zastosowania algorytmow ewolucyjnych w problemie kolorowania grafu. Zaproponowano sposob oceny pokolorowania grafu biorący pod uwagę lokalizacje konfliktu (sąsiednie wierzchołki pokolorowane tym samym kolorem). Pokazano możliwości zastosowania takiej funkcji oceny przy ukierunkowaniu, wyspecjalizowaniu operatorow genetycznych i pomiarze rożnorodności fenotypowej w populacji. Także przeanalizowano sposoby implementacji funkcji oceny, ze szczegolnym uwzględnieniem optymalizacji jej złożoności obliczeniowej.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2005; nr 1064, s. 180-189