Decyzje publiczne i ich wpływ na podmioty prywatne - Detyna, Beata. Redakcja; Szymaniec, Piotr. Redakcja (Wydawnictwo Naukowe Akademii Nauk Stosowanych Angelusa Silesiusa, 2023)
Zeszyt zawiera 9 artykułów podzielonych na trzy części, z których pierwsza poświęcona jest zagadnieniom instytucjonalnym i prawnym oraz politykom publicznym, znajdującym odzwierciedlenie w przepisach prawa. Pokazano w niej możliwości decyzyjne, wyznaczone przez uregulowania prawne w obszarze wybranych polityk publicznych, a mianowicie – polityki mieszkaniowej, polityki migracyjnej oraz polityki edukacyjnej. Druga część odnosi się do organizacji i zarządzania w sferze administracji publicznej, zaś trzecia poświęcona jest zagadnieniom przedsiębiorczości i przykładom wpływu, jaki wywiera na nią administracja publiczna
Seria: Administracja Publiczna - Zagadnienia Prawne, Instytucjonalne i Koncepcje Zarządzania nr 4/2023
Keywords: zarządzanie publiczne; polityka mieszkaniowa; cudzoziemcy; szkoły niepubliczne; zarządzanie procesowe; bezpieczeństwo żywności; działalność gospodarcza