Sylwetka i zadania controllera w małych i średnich przedsiębiorstwach - Sala, Dominika (Profile and Tasks of a Controller in Small- and Medium-sized Enterprises, 2024)
Celem artykułu jest scharakteryzowanie profesjonalnej sylwetki i zakresu zadaniowego controllerów w realiach polskiego rynku pracy, a w szczególności w przedsiębiorstwach sektora małych i średnich przedsiębiorstw – MŚP. Opracowanie składa się z czterech części. W pierwszej z nich przedstawiona jest charakterystyka zadaniowa controllingu. W drugiej omówiono kwestie dotyczące specyfiki controllingu w sektorze MŚP. Ostatnie dwie części prezentują badania dotyczące profili zawodowych controllerów oraz zamieszczanych ofert pracy na stanowiska controllingowe. Zbadano profile trzydziestu osób, umieszczone na stronie LinkedIn.com, będących w swojej karierze controllerami oraz cztery ogłoszenia pracy na stanowiska controllingowe w przedsiębiorstwach sektora MŚP zamieszczone na stronie Pracuj.pl i Rocketjobs.pl. Efekty analizy pokazują elastyczność controllingu oraz zróżnicowane możliwości rozwoju zawodowego w tym kierunku w sektorze MŚP.
Sala, D. (2024). Sylwetka i zadania controllera w małych i średnich przedsiębiorstwach. W: T. Dyczkowski (red.), Wyzwania implementacji controllingu w praktyce gospodarczej (s. 116-127). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: controlling; sektor małych i średnich przedsiębiorstw; profil zawodowy; small- and medium-sezed enterprise sector; job profile