Kompetencje controllerów w jednostkach prowadzących działalność gospodarczą w Polsce - Skrok, Sandra (Competencies of Controllers in Business Entities in Poland, 2024)
Celem niniejszego artykułu jest scharakteryzowanie profilu kompetencyjnego controllerów w polskich realiach gospodarczych. Metodyka badawcza opiera się na przestudiowaniu literatury odnoszącej się do koncepcji controllingu, a zwłaszcza opracowań naukowych polskich autorów, przeanalizowaniu ofert dydaktycznych związanych z kształceniem controllerów w uczelniach polskich oraz przeprowadzeniu ankiety wśród studentów Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu dotyczącej ich opinii na temat zawodu controllera. Wnioski z badania dotyczą przede wszystkim identyfikacji kompetencji, które są wymagane od pracowników controllingu, a także oceny atrakcyjności i przyszłości profesji controllera.
Skrok, S. (2024). Kompetencje controllerów w jednostkach prowadzących działalność gospodarczą w Polsce. W: T. Dyczkowski (red.), Wyzwania implementacji controllingu w praktyce gospodarczej (s. 104-115). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: controlling; kompetencje zawodowe; controller; controlling functions; controller profession