Pomiar wyników ekonomicznych i sportowych klubu piłkarskiego - Kuś, Filip (Measurement of Economic and Sport Achievements in Sport Clubs, 2024)
Kluby sportowe są organizacjami funkcjonującymi w szczególny sposób. Występują one w zorganizowanych ligach, rywalizując na polu sportowym, ale także konkurując o zasoby, zwłaszcza piłkarzy, trenerów, ale też o sponsorów i uwagę kibiców. Organizacje te i ich interesariusze, w tym zwłaszcza właściciele, sztab trenerski, a także kibice, często stawiają cele, które chcą osiągnąć w danym i kolejnych sezonach. Celem artykułu jest zaprezentowanie autorskiej metodyki prowadzenia pomiaru wyników sportowych i ekonomicznych klubu piłkarskiego. W badaniu empirycznym zastosowano studium przypadku dotyczące trzecioligowego klubu. Na podstawie analizy sprawozdań stowarzyszenia LKS „Goczałkowice-Zdrój” oraz wywiadu z menedżerem klubu wskazano szereg obszarów mających wpływ na kondycję klubu i wyznaczania celów krótkoi długoterminowych. Implementacja takiego systemu w klubie może mieć miejsce w przyszłości.
Kuś, F. (2024). Pomiar wyników ekonomicznych i sportowych klubu piłkarskiego. W: T. Dyczkowski (red.), Wyzwania implementacji controllingu w praktyce gospodarczej (s. 80-91). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: mierniki ekonomiczne; mierniki sportowe; kluby sportowe; economic indicators; sport indicators; sport clubs