Funkcjonowanie kontroli w urzędzie miasta - Spilnyk, Katarzyna (The Function of Control in a Municipal Office, 2024)
Celem artykułu jest scharakteryzowanie roli, jaką pełni kontrola funkcjonująca w urzędzie miasta, oraz identyfikacja stosowanych instrumentów i metod kontrolnych. Opracowanie prezentuje wyniki dwuetapowego badania wykorzystującego metodę studium przypadku, ankietę i wywiad. Rozpoczęto je od oceny sposobu postrzegania przez pracowników kontroli prowadzonej w jednostce oraz identyfikacji pojawiających się problemów. Następnie dokonano ewaluacji zarządczych działań kontrolnych w badanej jednostce, analizując stosowane metody i procedury w tym zakresie. Na podstawie wniosków wyciągniętych z przeprowadzonych badań wskazano obszary zastosowania zarządczych działań kontrolnych w urzędzie miasta oraz zidentyfikowano pojawiające się problemy. Poruszono także kwestię rozumienia przez pracowników znaczenia kontroli w działaniu urzędu miasta.
Spilnyk, K. (2024). Funkcjonowanie kontroli w urzędzie miasta. W: T. Dyczkowski (red.), Wyzwania implementacji controllingu w praktyce gospodarczej (s. 57-67). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: kontrola; sektor publiczny; urząd miasta; control; public sector; municipal office