Doskonalenie procesu planowania w przedsiębiorstwie produkcyjnym - Surygała, Klaudia (Optimisation of the Planning Process in a Manufacturing Company, 2024)
Celem artykułu jest scharakteryzowanie sposobów doskonalenia procesu planowania na podstawie wybranego przedsiębiorstwa produkcyjnego. W artykule opisano controlling produkcyjny i zagadnienia związane z planowaniem jako integralną częścią zarządzania operacyjnego. Następnie omówiono na przykładzie studium przypadku przedsiębiorstwa produkującego sprzęt AGD, jak wygląda proces planowania i tworzenia budżetu rocznego zarówno od strony merytorycznej, jak i praktycznej. Na podstawie informacji uzyskanych podczas poczynionej obserwacji uczestniczącej dokonano analizy i oceny procesu planowania, wskazując obszary, w których można wprowadzić usprawnienia. Zwrócono uwagę na poprawę przepływu informacji, raportowanie w jednym systemie informatycznym, zmniejszenie liczby iteracji procesu planowania, a także uwzględnienie uzasadnionych kosztów ogólnozakładowych.
Surygała, K. (2024). Doskonalenie procesu planowania w przedsiębiorstwie produkcyjnym. W: T. Dyczkowski (red.), Wyzwania implementacji controllingu w praktyce gospodarczej (s. 20-31). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: proces planowania; budżetowanie; zarządzanie kosztami; controlling; optymalizacja; planning process; budgeting; cost management; optimisation