Controlling w banku – studia przypadków - Warchoł, Paulina (Cost Control in a Bank – Case Studies, 2024)
Celem artykułu jest określenie roli controllingu w banku i ustalenie jego specyfiki metodycznej i stosowanych narzędzi. Analiza problemu badawczego dotyczy zadań komórki controllingowej i jej roli w procesie planowania, stosowania metod nadzoru nad kosztami, powiązań z innymi systemami kontrolnymi oraz kwestii kompetencji wymaganych od pracowników controllingu bankowego. W artykule wykorzystano metodę porównawczego studium przypadku dwóch banków, a dane uzyskano za pomocą wywiadu ustrukturyzowanego. Wyniki badania pozwoliły na sformułowanie siedmiu cech controllingu bankowego, które obejmują: doradczy charakter, koncentrację na korektach budżetowych, sprawozdawczość jako kluczowy obszar zadaniowy, specjalizację, wkład w efektywność i bezpieczeństwo działania banku, wielowymiarową kontrolę kosztów oraz współistnienie z innymi formami kontroli wewnętrznej.
Warchoł, P. (2024). Controlling w banku – studia przypadków. W: T. Dyczkowski (red.), Wyzwania implementacji controllingu w praktyce gospodarczej (s. 9-19). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: kontrola; koszty; controlling bankowy; sektor bankowy; control; costs; bank controlling; banking sector