Wykorzystanie soków owocowych i warzywnych do stabilizacji barwy antocyjanów wyizolowanych z ziemniaków odmian o fioletowym i czerwonym miąższu - Tkaczyńska Agnieszka (Use of fruit and vegetable juices for color stabilization of anthocyanins isolated from purple-fleshed and red-fleshed potato cultivars, 2024)
Celem pracy było otrzymanie barwników antocyjanowych z soków ziemniaczanych o czerwonym i fioletowym miąższu, pasteryzowanych przez 5 min. w temperaturze 65°C lub 75°C lub z dodatkiem koncentratów owocowych i warzywnego, charakteryzujących się korzystną i stabilną barwą.
Keywords: ziemniaki odmian o kolorowym miąższu; sok ziemniaczany; pasteryzacja; koncentraty owocowo-warzywne; barwniki antocyjanowe