Indirect Support of Research and Development Activities in the Czech Republic - Samolejova, Andrea (Pośrednie finansowanie działań na rzecz badań i rozwoju w Republice Czech, 2005)
Artykuł opisuje sytuację działań na rzecz badań i rozwoju (B&R) w Republice Czeskiej ze szczególnym uwzględnieniem struktury wydatków dotyczących tego obszaru. Ogólnie rzecz biorąc, istnieją dwaj główni inwestorzy: państwo - poprzez wydatki budżetowe oraz sektor biznesowy. Doświadczenia najbardziej rozwiniętych krajów ukazują, że wydatki publiczne powinny pociągać za sobą prawie trzykrotnie większe wydatki sektora biznesowego. Zarówno w Republice Czech, jak i w pozostałych krajach Unii Europejskiej proporcja ta nie jest osiągnięta ze względu na relatywnie niewielki udział sektora biznesowego. Bezpośrednie finansowanie z sektora publicznego jest ograniczone koniecznością finansowania innych ważnych obszarów, dlatego niebezpośrednie finansowanie B&R stało się bardzo popularne jak również wysoce akceptowane, szczególnie w krajach rozwiniętych. W artykule przedstawiony został aktualny zarys i poziom niebezpośredniego finansowania B&R w Republice Czech, jak również zasugerowane zostały możliwości poszukiwania "ulepszeń" w tej dziedzinie.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2005; nr 1057, s. 47-52