Nowe trendy w rozwoju pieniądza - Harasim, Janina; Karwowski, Jacek; Marszałek, Paweł (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2024)
[Przedmiotem rozważań w monografii są bieżące trendy w rozwoju pieniądza. Wynikają one z głębokich zmian społecznych, gospodarczych i – przede wszystkim – technologicznych. Trendy te dotyczą zarówno samej jednostki pieniężnej, jak i uwarunkowań instytucjonalnych tworzenia pieniądza, odnoszących się do niego regulacji i posługiwania się współczesnym pieniądzem. W tym kontekście na szczególną uwagę zasługują takie kwestie, jak zmiany w formach pieniądza, pojawianie się innowacji płatniczych i walut cyfrowych, a także wyzwania, jakie rodzi to dla tradycyjnej fizycznej gotówki, banków centralnych oraz regulacji sfery monetarnej. Monografia składa się z sześciu rozdziałów. Przedmiotem rozważań w rozdziale pierwszym jest współczesny pieniądz – jego rozumienie, formy, funkcje oraz czynniki kreacji. W rozdziale drugim skupiono się na tradycyjnej formie pieniądza, jaką jest fizyczna (papierowa) gotówka. Treścią rozdziału trzeciego są innowacyjne instrumenty pieniądza bezgotówkowego. Rozdział czwarty dotyczy kryptowalut – ich genezy, definicji, cech oraz tego, na ile można je postrzegać jako pieniądz i czy instrumenty te mogą w przyszłości zająć miejsce tradycyjnych walut. W rozdziale piątym scharakteryzowano swoistą odpowiedź banków centralnych na kryptowaluty, jaką są waluty cyfrowe banków centralnych (CBDC). Rozdział szósty zaś poświęcono wyzwaniom w zakresie regulacji, jakie generuje rozwój nowych form pieniądza oraz innowacji płatniczych.] z zapowiedzi
s. 122
Keywords: obieg gotówkowy; pieniądz bezgotówkowy; kryptowaluty; waluty cyfrowe; banki centralne; innowacje płatnicze