Determinanty migracji młodzieży w kontekście lokalnych warunków rynku pracy, wnioski z badań własnych - Dolińska, Alicja (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2024)
[Monografia stanowi kontynuację wydanej nakładem Wydawnictwa Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu w 2020 roku publikacji poświęconej procesom migracyjnym w południowo-zachodniej Polsce w kontekście sytuacji na rynku pracy. Niniejsza książka ukazuje różnorodność procesów migracji młodzieży, skupiając się zarówno na determinantach, jak i na skutkach migracji wewnętrznych i zewnętrznych, migracji edukacyjnych i zarobkowych, migracji czasowych i trwałych, migracji do centrów i na peryferie, a także nowych trendów migracyjnych. Zawarte w poszczególnych rozdziałach treści i wyniki badań, dostarczając wielu wniosków, mogą stanowić ważne impulsy do dalszych pogłębionych i rozszerzonych analiz, które wydają się niezbędne – ze względów nie tylko naukowych, ale także praktycznych, związanych z monitoringiem i kształtowaniem mobilności (i jej skutków) w kierunku pożądanym z punktu widzenia interesu społecznego.] z zapowiedzi
Cytuj za: Dolińska, A. (2024). Determinanty migracji młodzieży w kontekście lokalnych warunków rynku pracy – wnioski z badań własnych. W: R. Jończy, J. Rokitowska-Malcher (red.), Współczesne migracje osób młodych – wybrane zagadnienia (s. 13-29). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: migracja; emigracja; remigracja; osoby młode; młodzież; pokolenie Z