Wojna w Ukrainie jako źródło zagrożenia kontynuacji działalności ukraińskich spółek notowanych na GPW w Warszawie - Gomulski, Kamil (The War in Ukraine as a Source of Threat to the Continued Activity of Ukrainian Companies Listed on the Warsaw Stock Exchange, 2024)
Cel: Celem artykułu jest identyfikacja spowodowanych rosyjską inwazją wojskową zagrożeń dla kontynuacji działalności spółek prowadzących działalność w Ukrainie oraz ocena sposobu raportowania tych zagrożeń w sprawozdaniach finansowych. Metodyka: W badaniu wykorzystano metodę analizy dostępnych sprawozdań finansowych notowanych na GPW w Warszawie spółek prowadzących działalność w Ukrainie. Dokumenty analizowano pod kątem sposobu oceny zdolności do kontynuacji działalności oraz sposobu raportowania istniejących zagrożeń i niepewności. Wyniki: Badanie wskazuje na szeroki zakres ujawnianych informacji dotyczących negatywnych skutków działań wojennych oraz sposobów zapobiegania im. Jednostki oceniają zdolność do kontynuacji działalności przy założeniu braku dalszych postępów wojsk rosyjskich, informując jednocześnie o istniejących niepewnościach i ryzykach. Implikacje i rekomendacje: Przeprowadzone badanie wskazuje na występowanie licznych zagrożeń dla funkcjonowania przedsiębiorstw związanych bezpośrednio i pośrednio z toczącą się wojną, które należy uwzględniać przy ocenie zdolności do kontynuacji działalności. Oryginalność/wartość: Artykuł dotyczy jednej z podstawowych zasad rachunkowości w warunkach pełnoskalowego konfliktu zbrojnego i pozwala na identyfikację najważniejszych zagrożeń dla działalności gospodarczej związanych z wojną i stosowanych w praktyce sposobów oceny zdolności do kontynuacji działalności w warunkach wojny.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2024; vol. 68, nr 4, s. 21-29
Keywords: zasada kontynuacji działalności; wojna w Ukrainie; sprawozdanie finansowe; going concern principle; war in Ukraine; financial statements