Zarządzanie ryzykiem walutowym przez spółki z branży gamingowej notowane na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie w latach 2021-2022 - Mrowiec, Marcin (Currency Risk Management by Companies in the Gaming Industry Listed on the Warsaw Stock Exchange in the Period from 2021 to 2022, 2024)
Cel: Głównym celem artykułu jest ocena zarządzania ryzykiem walutowym w branży gamingowej oraz sprawdzenie, czy wykorzystanie instrumentów pochodnych skutecznie ogranicza to ryzyko. Metodyka: W części teoretycznej omówiono koncepcję ryzyka, ze szczególnym uwzględnieniem ryzyka walutowego. Następnie opisano specyfikę branży gamingowej w Polsce. W ostatniej części przeanalizowano pozycje walutowe netto 15 największych firm z tej branży, notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. Sprawdzono, czy te firmy stosują instrumenty pochodne w zarządzaniu ryzykiem walutowym oraz jak duże mają otwarte pozycje walutowe. Wyniki: Analiza wykazała, że mimo silnej ekspozycji na ryzyko kursowe związane z eksportem w branży gamingowej, wiele firm nie korzysta z instrumentów pochodnych do zarządzania tym ryzykiem. Dokładna analiza otwartych pozycji walutowych pokazuje, że stosowanie instrumentów pochodnych może znacząco zmniejszyć ryzyko walutowe, redukując je kilkukrotnie. Implikacje i rekomendacje: Wnioski te mogą być przydatne dla firm eksportowych szukających sposobów na ograniczenie ryzyka walutowego. Oryginalnosć/wartość: Temat ten jest obiecujący i może być interesującym obszarem do dalszych badań w kontekście większej liczby firm zarówno w tym sektorze, jak i w innych branżach.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2024; vol. 68, nr 4, s. 10-20
Keywords: zarządzanie ryzykiem walutowym; branża gamingowa; instrumenty pochodne w zarządzaniu ryzykiem; currency risk management; gaming industry; derivative instruments in risk management