Analiza danych z Banku Danych Lokalnych z wykorzystaniem programu R - Bąk, Andrzej; Dehnel, Grażyna; Dudek, Andrzej; Gatnar, Eugeniusz; Kania, Krzysztof; Walesiak, Marek; Wawrowski, Łukasz; Zaborski, Artur (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2024)
[Monografia skierowana jest do użytkowników Banku Danych Lokalnych oraz osób, które we własnym zakresie chcą się z nim zapoznać. Bank Danych Lokalnych (BDL) udostępniany przez GUS od 1995 r. jest największą w Polsce bazą danych oferującą potencjalnym użytkownikom ponad 97 tys. zmiennych statystycznych pogrupowanych tematycznie. BDL to znane i cenione źródło danych statystycznych dla badaczy stosujących metody wielowymiarowej analizy statystycznej. Monografia jest pierwszą pozycją naukową prezentującą automatyczne wykorzystanie danych z Banku Danych Lokalnych w analizach statystycznych wykorzystujących metody wielowymiarowe. Wiedza zawarta w monografii pozwoli użytkownikom metod statystycznej analizy wielowymiarowej na szybkie i przyjazne przeprowadzanie analiz dla danych statystycznych pozyskanych z BDL. Ponadto czytelnik otrzyma aktualną wiedzę z zakresu statystycznej analizy wielowymiarowej oraz wszystkie skrypty programu R. W monografii zaprezentowano nowy sposób automatycznego pozyskiwania danych z Banku Danych Lokalnych z wykorzystaniem pakietu bdl oraz interfejsu API (Application Programming Interface) oraz wykorzystanie tak pozyskanych danych w zastosowaniu dla wybranych metod statystycznej analizy wielowymiarowej. Autorzy mają nadzieję, że monografia okaże się przydatna dla badaczy i praktyków, którzy zajmują się problematyką analizy danych, klasyfikacji, dyskryminacji, modelowania, wizualizacji, itp. Zainteresuje więc z pewnością ekonomistów, psychologów, socjologów, biologów, botaników, archeologów, lekarzy i innych.] z zapowiedzi
s. 315
Keywords: dane statystyczne; analiza statystyczna; Bank Danych Lokalnych; program R; Application Programming Interface