Influence of Internal Auditing and Problems of its Estimation and Prognosis - Kustiene, Aurelia; Christauskas, Česlovas (Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2005)
Wpływ audytu wewnętrznego zasadniczo czują wszyscy uczestnicy audytu. Audyt wewnętrzny można traktować jako inwestycję i odpowiednio rozpatrywać. Niektórzy autorzy akcentują tylko pozytywną stronę audytu. Inni twierdzą, że audyt może mieć także negatywny wpływ. Pozytywny wpływ wewnętrznego audytu polega na możliwości korekt. Audytor rekomenduje bowiem, jakie korekty trzeba wprowadzić i jak można uniknąć błędów i braków. Z korygującym wpływem wiąże się także wpływ szkoleniowy, który jednak w miarę upływu czasu może być zmniejszony efektem tłumienia. Audyt ma także wpływ profilaktyczny i gwarancyjny, przy czym ten ostatni przejawia się w dwóch poziomach: audytowanych podmiotów i odbiorców sprawozdania audytu. W niektórych warunkach audyt wewnętrzny może mieć negatywny wpływ, co oznacza, że działania jednostek audytowanych mogą ulec pogorszeniu. Bardzo srogie czy też intensywne sprawdzanie może bowiem nastroić audytowanych wrogo i tak wywołać efekt dysfunkcyjny.(oryginalne streszczenie)
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2005; nr 1082, s. 265-274