Atrakcyjność inwestycyjna polskich specjalnych stref ekonomicznych dla japońskich bezpośrednich inwestycji zagranicznych - Osmolak, Jarosław (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2024)
[Japonia to ważny partner handlowy Polski i jeden z trzech (poza USA i Koreą Południową) najważniejszych inwestorów spoza Unii Europejskiej w polskich specjalnych strefach ekonomicznych (SSE). Ponad 20-letni okres działalności japońskich przedsiębiorstw w polskich SSE stanowi dobry moment na analizę motywów i skutków inwestycji przedsiębiorstw z Japonii. W związku z istniejącą luką badawczą intencją autora monografii było zbadanie atrakcyjności inwestycyjnej polskich specjalnych stref ekonomicznych dla japońskich bezpośrednich inwestycji zagranicznych (BIZ). Wybrany temat wydaje się szczególnie istotny ze względu na wysoką pozycję Japonii w klasyfikacji krajów pochodzenia zainwestowanego kapitału w polskich SSE. Mając na celu usystematyzowanie wiedzy na temat atrakcyjności inwestycyjnej polskich SSE dla japońskich BIZ, wyeksponowano krajową i oryginalną anglojęzyczną literaturę z uwzględnieniem różnych nurtów teoretycznych, wyników dotychczasowych badań empirycznych, przeprowadzono również badania własne. Monografia zawiera unikatową analizę różnic kulturowych pomiędzy Polską a Japonią w kontekście relacji biznesowych oraz eksponuje istotną rolę kreowania klimatu inwestycyjnego jako fundamentalnego czynnika sprzyjającego japońskim inwestycjom w polskich SSE.] z zapowiedzi
s. 188
Keywords: specjalne strefy ekonomiczne; bezpośrednie inwestycje zagraniczne; atrakcyjność inwestycyjna; pomoc publiczna w Unii Europejskiej; japońskie inwestycje w Polsce