Raportowanie niefinansowe na przykładzie Grupy Kapitałowej PGE - Widera, Agata (Non-financial Reporting in a Capital Group on the Example of the PGE Capital Group, 2024)
W dzisiejszym świecie raportowanie niefinansowe odgrywa coraz większą rolę. Dane niefinansowe stają się nieodłącznym elementem strategii i rozwoju każdego z przedsiębiorstw. Raporty umożliwiają podejmowanie coraz efektywniejszych decyzji przez interesariuszy. Celami artykułu są identyfikacja i ocena procesu raportowania niefinansowego w Grupie Kapitałowej PGE. Przedmiotem badań jest przebieg tego procesu. Źródłem danych wtórnych były trzy raporty niefinansowe Polskiej Grupy Energetycznej PGE i Grupy Kapitałowej PGE dotyczące lat 2020, 2021, 2022, wydane odpowiednio w latach 2021, 2022, 2023. W artykule zastosowano następujące metody badawcze: metodę analizy źródeł literatury, metodę opisową oraz metodę wywiadu. Prezentowane przez Grupę informacje niefinansowe świadczą o ciągłym doskonaleniu procesu raportowania niefinansowego i rosnącej świadomości ekologicznej badanej spółki energetycznej.
Widera, A. (2024). Raportowanie niefinansowe na przykładzie Grupy Kapitałowej PGE. W: D. Teneta (red.), Zrównoważony rozwój – trendy, wyzwania, kontrowersje (s. 146-162). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: raportowanie niefinansowe; ESG; wskaźniki GRI; zrównoważony rozwój; społeczna odpowiedzialność biznesu; non-financial reporting; GRI indicators; sustainable growth; corporate social responsibility