Raportowanie niefinansowe w Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu – stan obecny i możliwości doskonalenia - Owczarska, Kornelia (Non-financial Reporting at the Wroclaw University of Economics – Current Status and Opportunities for Improvement, 2024)
Wraz z rosnącą świadomością społeczną dotyczącą zrównoważonego rozwoju, raportowanie niefinansowe staje się istotne dla każdej organizacji we współczesnym świecie. Nie jest ono jedynie wymogiem prawnym, ale także sposobem na wykazanie odpowiedzialności środowiskowej, społecznej oraz transparentności wobec interesariuszy. Celem artykułu jest rozpoznanie i ocena procesu raportowania niefinansowego w Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu oraz wskazanie możliwości dalszego doskonalenia tego procesu. Metodyka badań własnych oparta jest na analizie porównawczej raportów niefinansowych renomowanych uczelni zagranicznych oraz pogłębionym, indywidualnym wywiadzie z rzeczniczką ds. równego traktowania Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Owczarska, K. (2024). Raportowanie niefinansowe w Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu – stan obecny i możliwości doskonalenia. W: D. Teneta (red.), Zrównoważony rozwój – trendy, wyzwania, kontrowersje (s. 110-123). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: raportowanie niefinansowe; zrównoważony rozwój; ESG; uczelnie wyższe; non-financial reporting; sustainable development; higher education institution