Przestrzeganie zasad etycznych przez pracowników banku X - Lach, Monika (Compliance with Ethical Principles on the Example of Bank X Employees, 2024)
Banki odgrywają ważną rolę w gospodarce. Będąc jej częścią, są zobligowane do przestrzegania określonych norm moralnych, które w danym środowisku obowiązują. Wszystkie banki komercyjne mają swój własny zestaw zasad inspirowanych kulturą organizacyjną i zarządzaniem. W kontekście etyki bankowej niezwykle ważnym aspektem są zachowania etyczne pracowników banku. Celem niniejszego opracowania jest określenie, w jakim zakresie pracownicy banku X przestrzegają zasad etyki bankowej zawartych w Kodeksie etyki bankowej autorstwa Związku Banków Polskich. Obiektem badań jest bank X, będący – pod względem wielkości aktywów – jednym z 10 największych banków w Polsce. Omawiany bank jest również członkiem Związku Banków Polskich. Respondentami byli pracownicy banku X. Metody badawcze zastosowane w pracy to analiza literatury przedmiotu i metoda ankietowa. Z badania wynika, że zdecydowana większość pracowników banku X przestrzega zasad etycznych zawartych w Kodeksie etyki bankowej.
Lach, M. (2024). Przestrzeganie zasad etycznych przez pracowników banku X. W: D. Teneta (red.), Zrównoważony rozwój – trendy, wyzwania, kontrowersje (s. 76-90). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: etyka; kodeks etyki zawodowej; bank; pracownik banku; ethics; banking code of ethics; bank employee