Wpływ dyrektywy plastikowej SUP na funkcjonowanie przedsiębiorstw - Kukułka, Wiktoria (The Impact of the Single-use Plastics (SUP) Directive on Business Operations, 2024)
Skutki środowiskowe uzależnienia od plastiku stają się coraz bardziej dostrzegalne. Długowieczność tworzyw sztucznych, połączona z niepewnością co do skali szkód, jakie mogą one spowodować, zdeterminowała potrzebę skoncentrowania się na problemie powszechnego wykorzystywania opakowań jednorazowego użytku w prowadzeniu działalności gospodarczej. Celami niniejszego artykułu są identyfikacja i ocena strategii i środków adaptacyjnych podejmowanych przez polskie przedsiębiorstwa w reakcji na wdrożenie dyrektywy plastikowej SUP. Diagnozowano siedem mechanizmów wspomnianej dyrektywy, które oddziałują na sektor prywatny i wymuszają na przedsiębiorcach modyfikację dotychczasowego modelu biznesowego. Obiektem badań są przedsiębiorstwa z branży HoReCa, oferujące produkty, które zawierają tworzywa sztuczne. Zastosowano metodę badawczą analizy danych zastanych – raportów, sprawozdań oraz aktów prawnych. Wnioski wynikające z badań wskazują, że każdy z działających mechanizmów dyrektywy skutkuje nie tylko kosztami finansowymi dla przedsiębiorców, lecz także zmianą modelu biznesowego.
Kukułka, W. (2024). Wpływ dyrektywy plastikowej SUP na funkcjonowanie przedsiębiorstw. W: D. Teneta (red.), Zrównoważony rozwój – trendy, wyzwania, kontrowersje (s. 62-75). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: dyrektywa SUP; ROP; HoReCa; Polska; SUP directive; ERP; Poland